Recept på världens godaste dessert - Dekadent Vit Chokladmousse

Här kommer receptet på en dessert som ni bara Måste göra!

Visst, det är lite jobb (vispning) och det må vara en kaloribomb men allt det har ni glömt när ni väl sitter och gottar i er av den.

Portionsskålarna är ur den mycket sällsynta serien "Koster" av Hjördis Oldfors. Har visats tidigare, här och här.

Receptet följer under bilden.Dekadent Vit Chokladmousse

Ingredienser

(mousse)
4 äggulor
1,25 dl (125 g) strösocker
1 matsked honung
200 g vit choklad
125 g osaltat smör
1,66 dl vispgrädde

(brända mandlar)
80 g mandel
1,25 dl (125 g) strösocker

(garnering)
3 dl vispgrädde
ev. bär eller riven choklad

Tillagning

1. Gör de brända mandlarna: sjud mandlarna i vatten och ta sedan av skalen. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut mandeln ovanpå. Rosta mandeln lätt. Blanda sockret med 3/4 dl vatten i en liten kastrull och rör om på svag värme, utan att koka, tills sockret har lösts upp. Pensla kastrullens kanter med vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud, utan att röra om, tills lagen är gyllenbrun. Ta då genast kastrullen av värmen och häll försiktigt smeten över mandlarna. Låt smeten stelna och bli hård. Finhacka den stelnade blandningen eller kör i matberedare till fina smulor.

2. Vispa med elvisp äggulor, socker och honung blandat med 1 tesked hett vatten i en liten skål till en ljus och krämig smet. Tillsätt den smälta vita chokladen under vispning och vispa till en slät smet. Vispa smöret med elvisp i en medelstor skål tills det är ljust och krämigt. Tillsätt äggulesmeten och vispa till en slät smet.

3. Vispa grädden till mjukt skum och vänd försiktigt ned den i chokladsmeten med metallsked. Vänd ner den finfördelade brända mandeln. Lägg upp moussen i dessertglas och ställ i kylskåp i 2-3 timmar. Servera moussen med vispgrädde. Toppa ev. med bär eller riven choklad.

Vi tycker det räcker med ungefär 1,5 dl mousse per portion då den är rätt mastig. Gör man den fördelningen blir det runt 8-10 portioner.

Om ni gör den, lämna gärna en kommentar om vad ni tyckte.

Låt det väl smaka!

0 kommentarer: