Vad (jag tror) andra bloggare skulle vilja ha - idag; bloggarna Gamla saker och fina ting och Svenskt Retro.. 1950-70-tals porslin och design

Idag gissar jag att en hel liten vikingaby kan falla bloggarna Gamla saker och fina ting och Svenskt Retro.. 1950-70-tals porslin och design på läppen!

Plattan och de tre vikingarna till vänster är gjorda av Taisto Kaasinen för Upsala-Ekeby. Plattan har nr 6075 och vikingarna nr 6064, 6065 och 6074. Den röda är tillverkad på Steninge, de i glas på Lindshammars glasbruk och de båda till höger i tenn vet jag tyvärr inte vem som gjort.


De är alla helt lika i designen och jag har en tes om detta faktum som lyder som följande:
Taisto Kaasinen gjorde sina vikingar först. Sen fick någon med kopplingar till den svenska turistnäringen upp ögonen för Taistos viking. Staten köper därefter rätten att använda modellen av Upsala-Ekeby och kan därmed lägga beställningar i diverse material hos olika leverantörer för försäljning i taxfreeshoppar etc.

Att Taisto skulle vara först grundar jag på att han var en man med stor integritet som jag har svårt att se skulle göra något annat än det han själv skapat.

Undra om det finns fler material vikingen är gjord i? Trä är nog en bra gissning.

På söndag försöker jag mig på att gissa UE-favorit hos Herr Movarp på Porslinsbloggen. Missa inte det!

KOM IHÅG ATT RÖSTA I BILDQUIZEN.
Ni har till kl 12, måndagen den 29 mars på er att svara. Kom ihåg, svara via mail.
LYCKA TILL!

5 kommentarer:

Svenskt Retro, 50-70-tals porslin och design sa...

Wow..Bra gissat. Mitt i prick, kan man säga. Jag älskar dessa små vikingar och det var kul att se så många olika. Plattan visste jag inte att den fanns men den är jättehärlig. Vilken underbar samling.

Gamla saker och fina ting sa...

Men oj, det passar ju jättebra på mej.. Jag försöker ju allt jag kan för att få ihop till en liten vikingaby.. ;) Plattan har inte jag heller sett förrut. Jag tycker de är så otroligt charmiga. Så roligt också att få se eran samling.. Snart kanske jag är ikapp er!.. ;)) (Nåja, det dröjer säkert!)

Upsala-Ekeby samlarna sa...

Vad kul! Visst är dom bara så söta!

Vad tror ni om min tes?

Anonym sa...

Hej!
jag vill fråga om du kan hjälpa mig med en skål jag har från UE "Mosaik" vem har designat den?
MVH
maggis Spennare

Upsala-Ekeby samlarna sa...

Hej!
En bild vore bra.
Låter spontant som UE Gefle men jag behöver mer info.
Maila mig hellre på: uesamlaren@gmail.com

Mvh Kent