Besök i Lilla Upsala-Ekeby Museet!

I Askersund, på antikmarknaden, träffade vi Ulf Johansson som är hardcore-samlare av UE-keramik. Vi har ofta strukit omkring på samma marknader/mässor som honom letande efter allt som oftast samma (gärna unika) föremål.
Ulf har skapat ett museum i och i anknytning till sitt hem i Linköping och eftersom vi skulle bo på hotell i Linköping efter marknaden frågade vi om vi kunde komma på besök på kvällen, och det fick vi.

Eftersom det var lite svårt att hitta till bostaden blev mycket snällt eskorterade den sista biten av Ulf och hans sambo Petra.

I en mindre lokal brevid sitt hus har Ulf en större del av samlingen med hyllor från golv till tak längs med alla väggar och ett stort bord i mitten som synes på bilden. Många unika föremål blandat med seriegods kan man se.


I det första inlägget från Askersund skrev jag att vi missat nått roligt på marknaden. Det jag i första hand menade var den här unika vasen av Mari Simmulson med originaletiketten kvar under som numer finns i Ulfs museum.


1992 började Ulf köpa UE-föremål. Fram till 2003 hade han fått tag på hundratalet föremål. Från 2003 intensifierades inköpshastigheten drastiskt och kalkylerna säger att vid årskiftet 2011/12 kommer museet uppgå till 3000 st föremål. I dagsläget tillkommer i snitt ett nytt föremål varje dag!
(ca 0,8 är vårt dagssnitt)

På bordet med de röda benen ser vi i princip bara unika objekt och till höger skymtar Ulf själv (som försökte undvika att hamna på bild).


På de två följande bilderna (golvet borträknat) ser vi föremål från en av Ulfs favoriter,Eva Fahlcrantz. Bland dem flertalet unikat.


Den svartvita vasen näst längst till höger på övre hyllan var en dublett som vi fick då vi tyckte serien var fin.
Tack än en gång!


Många fina fat, skärvor och plattor av Mari Simmulson . Flertalet unika. Riktigt ögongodis!


Elefantparad som heter duga! Och det fanns fler hyllor av dem.


Nu har vi förflyttat oss till källaren i bostadshuset som tas upp av äldre gods (1890-1950).


Föremål ur Anna-Lisa Thomsons underbara serie "Athene".
Den stora bägarformade vasen är ett nyinköpt unikat som det står Afrodite på. Även detta fanns i källaren.


Mycket av de allra finaste föremålen hade dock placerats i vardagsrummet. Vi skulle kunna göra ett helt inlägg bara om alla föremål där men väljer "bara" att visa en bild med figuriner av nästan uteslutande Mari Simmulson (ni får åka och hälsa på och se ALLT själva)!

Vi vill avsluta med att än en gång tacka för flera trevliga timmar med samtal om UE och beskådande av en grymt fin samling av UE-keramik! Vi blev mäkta avundsjuka men också väldigt inspirerade så vi lär vara konkurenter framgent också;) Och välkomna hem till oss när ni har vägarna förbi!

Vill ni besöka Ulfs museum. Maila då till honom på ujmek@hotmail.com

8 kommentarer:

anna sa...

Wow! Jag har ju haft Ulfs kontaktuppgifter ett tag, och har tänkt höra av mig för att se om man kan få kika, och nu känns det som att jag verkligen ska få tummen ur och höra av mig :)

Randiga Tråden sa...

Det var en fin samling, speciellt Mari Simmulson som jag är så förtjust i. Brittmari

Lybtar sa...

Helt otroligt.
Vilken samling.
Det måste ha varit helt underbart att vara där.
Vilen marknad besökte ni?
var det nu under porslinsfestivalen?

Fru Ekeby sa...

Fantastiskt! Vilken samling!
Ja det kräver utrymme att samla!
Det måste ha känts fantastiskt att få komma och titta på hela samlingen!

UpsalaEkeby sa...

Har hört talas om denna samlingen tidigare, men inte riktigt kunna lokalisera vem som låg bakom den! Jättekul att få se delar av den via ert inlägg!!

Har goda vänner i Linköping, så finns kanske chans att få se samlinen live någon dag :)

Christin sa...

Nämen oj vilken samling !
Så kul att få se delar av den här på er blogg.
Gissar att er egen samling inte är så dum den heller.

Herr Movarp sa...

Helt fantastiskt, det skulle man vilja se i verkligheten!

Anonym sa...

hej, vem har gjort den där svartvita serien som ni fick en dublett av, den är ju störtsnygg, vill ha! :)