"Castra" - Ingrid Atterberg för Gefle Porslinsfabrik

1954 gjorde Ingrid Atterberg ett gästspel för Gefle Porslinsfabrik som köptes av Upsala-Ekeby 1935.

"Castra" gjordes med brun koppartryckt dekor så jag vet inte om den här varianten är ovanlig. Den mäter 30,5 x 9 cm och är djupmärkt A12. Finns i tre storlekar varav vår är den största.
3 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Hon gjorde väl en hel serie föremål för Gefle, A-serien..? I Gefle-boken är vaserna A5-A12 angivna som Atterbergs modeller, men det finns även några skålar med beteckningarna A1-A3 som anges som Percys, jag tror dock att dessa också är hennes...har inga bilder dock, i bilderboken från Geflekeramikens vänner finns det inga i alla fall.

Hursomhelst så har vaserna gjorts med en rad olika dekorer. Jag har själv en A8 med den blå Lagun-glasyren, den finns även med turkos utsida och gul insida.

Upsala-Ekeby samlarna sa...

Vore skoj att se fler från A-serien nångång.

Men har hon gjort modellerna i serien och andra har gjort övriga dekorer, eller?

Herr Movarp sa...

Enligt boken har hon gjort modellerna till A-serien, i alla fall vaserna, men eftersom att även skålarna är tillverkade samma år så misstänker jag att hon gjort dem med även om det står angivet A1-A3 skålar = Percy...tyvärr har jag aldrig sett en av dessa skålar så jag kan inte vara säker.

Vad gäller dekorerna så kan det vara vem som helst, det beror ju på vilken dekor vi pratar om. De som jag har sett är den ljusböå/gula A8, en djupblå A8, dessa är inte helt enkla att koppla till någon formgivare, sen även en A10 i "Rubin", det är ju Trost. Jag tror helt enkelt Castra var den första dekoren på modellen, så hon gjorde antagligen båda dessa två, sedan har man återanvänt modellen till flera dekorer.