Hjördis Oldfors - historik


Text från Grödinge Antik & Design.

Hjördis Oldfors

Född i Göteborg och började sin verksamma bana inom bankvärlden innan hon tog steget in på Slöjdföreningens skola i Göteborg. 1950 praktiserade hon på Upsala-Ekeby (samtidigt med Ternell) på dekorationsatelén. Efter sin praktiktid öppnade hon egen ateljé i Göteborg under namnet "Bränd form". Efter Anna-Lisas borgång erbjöds hon anställning vid Upsala-Ekeby och hon kom att verka där från 1952-59.

Under denna tid arbetade hon fram många nya former och dekorationsmetoder. Hon var den konstnär under 1950-talet som säljare i alla led ansåg hade de mest lättsålda produkterna. Några av alla de populära serierna som kom fram var tex Poäng, Kokos, Trio, Palma och Granit. Liksom övriga konstnärer var Hjördis Oldfors ofta anlitad för speciella serier för Åhlen & Holm och Turitz & Co.

Efter tiden på Ekeby återvände hon till Göteborg och har sedan ägnat sig åt keramik, textilkonst och måleri (delvis utomlands) och som lärare i måleri och keramik i Göteborg. Hjördis Oldfors finns representerad bl a på Röhsska och i Trondheim och har deltagit i flera utställningar.

0 kommentarer: