Vicke Lindstrand - historikVicke Lindstrand (1904-1983)

Född i Göteborg och utbildade sig till målare och konsthantverkare vid slöjdföreningens skola i samma stad. Till Upsala-Ekeby kom han 1942 som konstnärlig ledare och stannade till 1950. Under denna tid kom många unika föremål fram ur hans händer, men han bidrog också med föremål till standard kollektionen. Ett exempel är givetvis den numera mycket berömda elefanten i sex storlekar och tre färger. Ett tag så populär att butikerna gömde dem för att kunna sälja andra föremål. Elefanter har dock funnits tidigare i kollektionen. Vickes modell utstrålade docke n speciell grace och glädje som alla uppskattade. De två eskimöer som han formgav på fyrtiotalet blev verkligen långlivade i produktionen. De fanns med i tjugofem år i katalogen! För dessa figuriner kan man även se förändringar i produktionssätt och glasyrer. För de äldre har leran pressats ut i varsin halva och sedan ihopfogats, medans de yngre har formgjutits med flytande lera. De äldsta har en mera flammig glasyr och de sista har helt jämn grå glasyr.

Lindstrand är nog dock mest känd som glaskonstnär. Han tillträdde som konstnärlig ledare vid Kosta 1950 och kom att dominera femtiotalet totalt. På Kosta stannade Vicke till 1973. Glas var inget nytt för honom. Han hade under åren 1924-41 tillbringat en stor del av sin tid vid Orrefors.

Han började sin bana som redaktör för Handelstidningen och GöteborgsPosten, och anses vara en utmörkt karikatyrist. Lite av detta visade han i den uppmärksammade barnboken "Hur kamelen får sin puckel" som han illustrerade och Viveca Lindfors skrev.

Vicke Lindstrand finns representerad framförallt med sitt glas på bland annat Nationalmuseum, Röhsska och Metropolitan Museum.

0 kommentarer: